Ga naar hoofdcontent

Stoptober werkt

Uit onderzoek van het AMC in 2017 is gebleken dat 70% van de Stoptober-deelnemers het volhoudt. Bijna de helft is drie maanden later nog steeds gestopt.

Hogere slagingskans met Stoptober

Dit percentage is vijf keer zo hoog als een 'gewone' stoppoging , zo laat het onderzoek van de afdeling sociale geneeskunde van het AMC zien.

Zelfvertrouwen groeit

Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers grote steun ervaren door de hulp vanuit Stoptober en door andere stoppers. Dankzij Stoptober neemt het zelfvertrouwen toe dat stoppen met roken lukt. De belangrijkste redenen die deelnemers geven waarom Stoptober voor hen werkt: de Stoptober-app (38%), samen stoppen (37%), steun (38%) en tijdsaanduiding (30%).

Nieuw nationaal stopmoment

Google toont aan dat het aantal zoekopdrachten naar stoppen met roken in oktober het niveau van 1 januari heeft bereikt. Stoptober is dus een nieuw belangrijk nationaal stopmoment geworden, naast 1 januari.

Deelname Stoptober heeft positief effect op stoppen met roken

De studie van het AMC biedt het bewijs dat deelname aan Stoptober een belangrijk gunstig effect heeft op stoppen met roken. Het positieve effect op het zelfvertrouwen van rokers en niet-roker steunt hen ook op langere termijn in het stopproces.