Oos Kesbeke

Augurkenkoning Oos Kesbeke werd bekend door zijn populaire real life-serie. De held van de tafelzuren is met zijn zoons Camiel en Silvian dagelijks in de Amsterdamse fabriek. Zijn nieuwste uitdaging: stoppen met roken!

“Ik rook alleen sigaren. Maar die rook ik wel zoals andere mensen sigaretten roken. Ik ben een tijd – een jaar of 10 – gestopt geweest en toen ben ik toch weer begonnen. Op de een of andere manier is er altijd wel een flauw excuus te bedenken om weer te beginnen.”

Waarom Stoptober?
“Omdat ik ermee op wil houden. Weet je wat het probleem is? Ik vind een sigaartje roken heerlijk, alleen: ik kan geen maat houden. Als ik twee sigaartjes op een dag zou roken, zou ik dat niet zo erg vinden. Maar als je er 5 tot 10 rookt… Omdat ik die zelfbeheersing niet heb, moet ik ermee kappen. Daarnaast zou ik het geweldig vinden als ik anderen kan motiveren. Ook omdat je vandaag de dag tot de hogere ‘klasse’ moet behoren, wil je het kunnen betalen…”

Wat ga je doen op de momenten dat je eerst rookte?
“Je moet oppassen dat je geen andere gewoontes gaat aanleren, zoals eten. Dus ik denk niet dat ik dat ga doen, maar ik weet het nog niet. Iets in de plaats komt er altijd. Ik zal waarschijnlijk meer gaan lezen en me meer op mijn werk gaan storten. Koken is ook altijd een goed alternatief. Of sporten, maar ja, dat gaat er bij mij niet in.”

Je kunt door te stoppen nog beter proeven. Kijk je daar naar uit?
“Zeker, ik kan al heel goed proeven. Ik zit in het eten en als ik nog beter kan proeven, is dat heerlijk”

Oudere mensen denken soms dat het geen zin meer heeft om te stoppen…
“Dat vind ik echt bullshit. Waarom zou je niet stoppen op latere leeftijd? Omdat je toch al binnenkort dood gaat? Wat een flauwekul.”

Denk je dat het invloed op je humeur gaat hebben?
“Dat denk ik niet. Maar als dat een weekje wel het geval is, moet mijn omgeving daar maar clementie voor opbrengen. Als ze willen dat ik stop en vooral mijn meissie en mijn zonen lopen me daar al heel lang mee te stangen – dan komen ze die week ook wel door.”

Wanneer heb je voor het laatst gerookt?
“Vanochtend om 06.30 uur, maar mijn laatste sigaar is inmiddels weer even geleden. Ik rook ‘m niet helemaal op hoor, meestal alleen een stukje. Maar je weet dat de gewoonte het probleem is. Ik ben bang dat ik er op het eind net zo hard doorheen ga als door een gewone sigaret.”

Wat vind je het vervelendst aan roken?
“Dat ik het stiekem doe. Ik vind dat geen fijn gevoel. Voor je kinderen doe je het niet, want die zijn tegen roken. Dat maakt het lastig. Daarom wil ik er van af.”