Sylvia Geersen

Model Sylvia Geersen werd bekend door Hollands Next Topmodel en reist nog altijd voor haar werk de wereld over. Ze heeft meegedaan aan onder andere Expeditie Robinson, Het Perfecte Plaatje en Special Forces. Een echte doorzetter. Nu alleen nog stoppen met roken…

Waarom doe je mee met Stoptober?
“Ik ben echt heel erg blij dat ik hier ambassadrice voor mag zijn. Het is voor mij zo’n ongelofelijke stok achter de deur.”

Wanneer ben je begonnen met roken?
“Durf het bijna niet te zeggen, ik was 15 toen ik voor het eerst rookte. Het was wel bij vlagen hoor, want toen ik modellenwerk ging doen, ben ik ook weer even gestopt. Dan weer wel, dan weer niet. Dan ging ik heel veel sporten en rookte ik bijna niet. Maar het is nooit uit mijn leven geweest. Ik ben nooit écht gestopt geweest. Overdag in New York, als ik castings deed, rookte ik niet, maar als ik op stap ging, weer wel.”

Is uiterlijk een belangrijke overweging om te stoppen?
“Het allerbelangrijkste is mijn gezondheid, maar uiterlijk zeker ook. Ik heb weleens twee maanden niet gerookt, nou, ik was gewoon 10 jaar jonger! Je ziet het echt! En ik vind iedereen die rookt ook stinken. Als ik stop, word ik vast zo’n verschrikkelijke niet-roker die last heeft van mensen die nog wel roken.”

En met 12 euro per pakje is het ook een aanslag op de portemonnee…
“Het is best duur inderdaad, en weet je, ik ben geen drinker, maar als ik wat drink, rook ik zo een pakje weg. Verschrikkelijk, dan word ik ’s ochtends wakker en voel ik me net een gerookte paling. Zo vies!”

Wordt er veel gerookt in jouw omgeving?
“Eigenlijk helemaal niet. Laatst was ik aan het werk voor een nieuwe tv-show en toen had ik geen sigaretten bij me en vroeg ik of iemand van de productie er een voor me had. Bijna 40 mensen en niemand rookte, ik voelde me echt voor aap staan.”

Hoe belangrijk is die stok achter de deur?
“Een stok achter de deur werkt bij mij het best. Als het moet – ook met werk – en als er druk op staat, presteer ik het best. Nu moét ik stoppen met roken, want ik word ambassadrice van Stoptober. Dan kun je niet anders. Daardoor heb ik meteen ook weer zin in de sportschool en om alles helemaal anders te doen. Het roer om te gooien.”

The new you…
“De nieuwe versie van mezelf, we gaan het weer proberen.”

Ga je hulpmiddelen als nicotinevervangers inschakelen?
“Nee, gewoon cold turkey stoppen en klaar. Even door de zure appel heen bijten. Toen ik meedeed aan het tv-programma Special Forces rookte ik natuurlijk ook niet. Ik heb daar nog niet één seconde aan een sigaret gedacht. Omdat het zo intensief was, werd ik al misselijk bij de gedachte.”

Wat is jouw succesformule?
“Bij mij is na deelname aan Special Forces ‘ik kan niet’ een no-go. Dat programma heeft mij opnieuw gevormd. Ik heb zo’n zin om te stoppen, wat zal ik lekker fris worden. Geweldig veel dank dat ik dit mag doen, jullie redden levens!”