Ga naar hoofdcontent

Extra begeleiding

Meer informatie over coaching, nicotinevervangers en medicijnen.

Wil je de kans op succesvol stoppen met roken nog verder vergroten, denk dan bijvoorbeeld aan begeleiding door een coach. Ook van hulpmiddelen als nicotinevervangers en medicijnen op recept is bewezen dat ze de kans vergroten. Zeker als je deze medicijnen gebruikt in combinatie met begeleiding. Ga dus voor jezelf na welke vorm van (extra) hulp en ondersteuning voor jou het meest geschikt is.

Op deze site staan alleen vormen waarvan is aangetoond dat ze helpen. De ondersteuning is gericht op definitief stoppen, maar kan ook tijdens Stoptober worden ingezet. Van methoden als acupunctuur, lasertherapie en hypnotherapie is niet aangetoond dat ze werken.

De begeleiding zal zich vaak richten op de redenen waarom je wilt stoppen; de voor- en nadelen van roken en stoppen, het doorstaan van moeilijke momenten en het voorbereiden en volhouden van stoppen met roken. Je kunt hierbij denken aan persoonlijke coaching, al dan niet (gedeeltelijk) telefonisch, of aan een groepstraining.

Wordt begeleiding vergoed?

Coaching of begeleiding wordt een keer per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Medicatie wordt vergoed wanneer je gebruikmaakt van gedragsmatige ondersteuning door een erkende stoppen-met-rokenbegeleider. Vaak kun je terecht bij je huisarts of praktijkondersteuner.

Vraag je huisarts om professionele begeleiding of zoek een adres bij jou in de buurt via deze website.

Webinar

Kijk op 28 september naar het gratis Stoptober webinar en krijg tips en steun om op
1 oktober geheel gemotiveerd aan je stoppen met roken reis te beginnen. Meld je hier aan.

Nicotinevervangers

Nicotinevervangers zijn middelen die nicotine afgeven waardoor je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. Je kunt ze kopen bij de drogist of de apotheek.

Hoe werken nicotinevervangers?

Nicotinekauwgom werkt snel, maar kort. Je gebruikt hem anders dan gewone kauwgom. Voordat je de kauwgom gebruikt, mag je een kwartier niet eten of drinken. Nicotinekauwgom gebruik je op het moment dat je trek krijgt in een sigaret. Je begint met langzaam kauwen tot de smaak na 10 tot 15 seconden sterk is. Je kunt blijven kauwen totdat de smaak verdwenen is. Door de kauwgom tussen je kiezen en je wang te houden, neemt het slijmvlies de nicotine op. Wissel dit gedurende een half uur af met kauwen.

Een nicotinepleister plak je ’s ochtends op je bovenarm, buik, rug of heup. Voor het slapengaan verwijder je hem weer. De huid moet droog zijn en bij voorkeur onbehaard. Het beste kun je hem steeds op een andere plaats plakken; pas na vijf dagen mag hij weer op dezelfde plaats.

Kauwgom en pleisters hebben een verschillend effect. Pleisters geven regelmatig nicotine af, terwijl kauwgom wat meer pieken en dalen geeft.

Medicijnen via de huisarts

Heb je, ondanks de ondersteuning door Stoptober en het gebruik van een nicotinevervanger, behoefte aan meer steun? Je zorgverlener kan dan een medicijn voorschrijven. Met dat recept ga je naar de apotheek.

Op deze kaart kun je begeleiding bij jou in de buurt vinden. Hierop staan alleen begeleiders die hiervoor opgeleid zijn en ervaring hebben, bijvoorbeeld huisartsen, praktijkondersteuners of gespecialiseerde organisaties.

Veel ziekenhuizen hebben een rookstoppoli. Deze biedt begeleiding tot een jaar na je stopdatum. Bij sommige kun je zonder verwijzing terecht. Ook bij instellingen voor verslavingszorg kun je terecht als je erg veel moeite hebt met stoppen.Landelijke aanbieders van aanvullende begeleiding

SineFuma (076-8895195) biedt telefonische ondersteuning, persoonlijke coaching en een stoppen-met-rokencursus in verschillende plaatsen in Nederland. SineFuma heeft ook een specifiek aanbod voor zwangere vrouwen.

SmokeFree (088-5800067) biedt individuele begeleiding bij telefonische coaching en groepscoaching. Speciaal programma voor zwangeren, mensen met een zwangerschapswens, ouders en jongeren tot 18 jaar. Voor bedrijven, organisaties en instellingen verzorgt SmokeFree motivatie workshops voor werknemers en op scholen en opleidingsinstituten voor leerkrachten, leerlingen en studenten.

Rookvrij! Allebei? (076-8895195) Biedt telefonische coaching voor zwangeren (plus partner), begeleiding in groepsverband, via persoonlijke consulten of telefonisch.

iLifeCoach (0599-853740) voor telefonische coaching, persoonlijke begeleiding, begeleiding aan zwangeren en groepstraining. Naast telefonische coaching biedt iLifeCoach ook coaching per e-mail, zodat je de coaching ontvangt op een tijdstip dat jou schikt en je alle tips van je coach kunt teruglezen tijdens moeilijke momenten.

Momentum Training & Coaching (06-54357575) geeft begeleiding (groepstraining) bij onder meer stoppen met roken.

WeQuit (085-1124367) biedt online hulp. Per groep komen vijf deelnemers en een psycholoog gedurende drie maanden tien keer samen in een videogesprek.

Luchtsignaal (088-7867770) biedt telefonische coaching, groepsbegeleiding en een online zelfhulpprogramma met blogs, forums en chat.

Medipro (088-7867799) biedt persoonlijke coaching (Medipro heeft behandelcentra door het hele land) en telefonische coaching.

Psymind (06-22202549) biedt telefonische coaching, groepstraining, leefstijltraining en coaching aan zwangeren. Dit geldt voor particulieren, GGZ-organisaties en bedrijven.

Body&Mind Lifestyling (070-888 0001, 06-4033 8959) biedt individuele begeleiding, telefonische coaching en groepscoaching. Het programma biedt de mogelijkheid om te stoppen in combinatie met lifestyling (bewegen, voedingsadvies en ontspanning).