Maxime Meiland: ‘Als ouders roken, gaan kinderen sneller roken’

Maxime Meiland – van de Meilandjes -, bekend van de verschillende vaak hilarische programma’s met haar zus en ouders, is getrouwd met Leroy met wie zij twee dochters heeft. Dit jaar stopt zij op 1 oktober met roken.

Ben je al gestopt of ga je dat 1 oktober doen?

“Ik stop iedere keer met roken zodra Leroy op werkreis is. Hij was laatst twee weken weg en dan rook ik niet, maar als hij weer thuiskomt, ga ik toch weer de mist in. Voor 1 oktober ga ik mezelf er echt toe zetten. Dan staat er druk achter.” 

Hoe lang rook je al? 

“Vanaf mijn veertiende. Vroeger heb ik veel meer gerookt, ik denk dat ik nu zeven sigaretten op een dag rook. Sowieso na het ontbijt met een bakkie koffie, dan een beetje door de dag heen, ’s avonds ook weer met een bak koffie en nog een voor het slapen. En met feestjes, dan rook je toch meer.” 

Waarom doe jij mee met Stoptober? 

“Omdat ik er klaar mee ben. Ik heb twee kinderen. Claire wordt zich er nu bewust van, dus dit is het moment om het goede voorbeeld te geven. Ik geloof ook echt, dat als ouders roken, hun kinderen ook sneller gaan roken. Ze hebben dat beeld nou eenmaal meegekregen.” 

Hoe ging het met de zwangerschappen? 

“Ik had er in het begin even moeite mee, maar in een paar weken was ik het gewend. Het ging mij eigenlijk wel goed af. Ik kan het ook wel. Ik ben meer gevoelig voor gezelligheid. Ik rook niet vaak als ik alleen ben.” 

Wat vind je de lastigste momenten? 

“Misschien het moment in de ochtend en ’s avonds, als we die meiden naar bed hebben gebracht en dan heel even met z’n tweeën met een bakkie buiten zitten.” 

Wat vind je het meest ergerlijk aan roken? 

“De geur, dan denk ik: gadver, als het maar niet in mijn kleding trekt.” 

Ben je vrienden aan het overhalen om mee te doen om het voor jezelf makkelijker te maken? 

“Ik ben Leroy aan het overhalen. Het zou mij natuurlijk erg helpen, als hij stopt. Ik ga mij daar wel hard voor maken.” 

Roken jouw vader en moeder? 

“Mijn vader en moeder hebben altijd gerookt. Ze hebben nu ongeveer een jaar zo’n elektrische sigaret, waar een sigaretje ingaat. Daar zit wel nicotine in, maar geen teer of whatever. Zij zijn helemaal overstag. Maar voor mij is het alles of niets.”

Is jouw conditie een belangrijke overweging om te stoppen? 

“Ik ben 27, dus ik zou fit moeten zijn. Maar ik merk dat als ik een trap op loop, ik denk: nou, ik weet het niet hoor, ik moet aan de zuurstof. Het zou mooi meegenomen zijn als mijn conditie beter wordt.” 

Ben jij bang om aan te komen? 

“Nee, daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. En al is dat zo, dan moet je daar maar even doorheen en je iets aanpassen. Daar ben ik niet bang voor.” 

Welk positief effect kijk je het meeste naar uit? 

“Ik merk dat ik relaxter ben als ik gestopt ben. Je bent toch een soort van momenten aan het creëren dat je die sigaret wilt roken. En dat geeft een bepaalde onrust. Je hebt een drang naar iets. Het is uiteindelijk toch een verslaving. Dat dat gevoel wegzakt, daar kijk ik naar uit.” 

Als het niet zou lukken, wie stel je dan teleur? 

“Nou, mezelf. Absoluut mezelf.”