Sergio Vyent: Een grote stok achter de deur

Ook Sergio Vyent, die je waarschijnlijk vooral kent van First Dates, stopt op 1 oktober met roken. ‘Ik ben niet meer de jonge god die ik vroeger was. Dat begin ik te merken. Dan is het fijn, als je het niet erger maakt door te roken.’

Hoe ben jij met Stoptober in aanraking gekomen?

“Ik kende het van de jaarlijkse campagne. Toen ik werd gevraagd als ambassadeur, heb ik even getwijfeld. Wil ik wel stoppen? Mijn kinderen zeggen altijd: pap, je moet stoppen en ik weet dat ze gelijk hebben. Dit is dit een mooie gelegenheid. Een grotere stok achter de deur.”

Want je kunt niet als ambassadeur betrapt worden met een peuk in je mond… 

(lacht) “Nee, dat is mijn eer te na.”

Wordt er in je omgeving veel gerookt?

“Ehm, ja. Rokers zoeken elkaar op. Maar ik denk wel dat er steeds minder rokers zijn. Steeds minder mensen die er aan beginnen en steeds meer die al gestopt zijn. Mijn oudste van 19 snapt niet waarom ik het nog steeds doe. De tweeling van 9 is zich ook al bewust van het feit dat je het beter niet kunt doen. Dat het niet goed voor je is.” 

Ben je van plan hulpmiddelen te gebruiken?

“Dat moet ik nog bekijken. Ik weet dat er hulp is vanuit Stoptober, onder anderen van een longarts. Ik ben eerder gestopt met behulp van een app en dat ging mij redelijk goed af. Ik denk dat ik niets ga gebruiken. Anders blijf je daar misschien weer aan hangen. Gewoon helemaal stoppen; cold turkey en man up!”

Zie je er tegenop? Kijk je er naar uit?

“Het is een leuke uitdaging. Het belangrijkste, met de wetenschap dat roken niet goed voor je is, is dat je geur en uithoudingsvermogen beter worden. Naarmate je ouder wordt – ik ben nu 53 – gaat het sowieso sneller achteruit. (lacht) Ik ben niet meer de jonge god die ik vroeger was. Dat begin ik te merken. Dan is het fijn, als je het niet erger maakt door te roken.  Hopelijk komt er een kettingreactie. Dat je – doordat je je beter voelt – ook meer gaat sporten. Wat doen aan je lichaam, dat dit ook weer veel beter aan kan.”

Wat wil je medestoppers meegeven?

“Mijn intentie is gezonder leven. Ik hoop dat andere stoppers ook iets vinden om zich aan vast te houden. Op 1 oktober glij ik langzaam in het water. Eerst de tenen. Haha.”