Samen stoppen doet wonderen. En wil je de kans op succesvol stoppen met roken nog verder vergroten, ook dan helpt Stoptober je graag op weg. Online coaching of persoonlijke begeleiding, nicotinevervangers die je zo kunt kopen of medicijnen op recept – ga voor jezelf na welke vorm van (extra) ondersteuning voor jou het meest geschikt is.
Alle ondersteuning die je via Stoptober vindt, is bewezen effectief – we weten dat het werkt. De ondersteuning is gericht op definitief stoppen, maar kun je ook tijdens Stoptober inzetten. Acupunctuur, lasertherapie en hypnotherapie vind je niet in dit overzicht, omdat van deze methoden niet is aangetoond dat ze werken.
Coaching en begeleiding richt zich vaak op de redenen waarom je wilt stoppen; de voor- en nadelen van roken en stoppen, het doorstaan van moeilijke momenten en het voorbereiden en volhouden van de stoppoging. Je kunt hierbij denken aan persoonlijke coaching, al dan niet (gedeeltelijk) telefonisch, of aan een groepstraining.
Wordt begeleiding vergoed?
Coaching of begeleiding wordt een keer per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Medicatie wordt vergoed wanneer je gebruikmaakt van gedragsmatige ondersteuning door een erkende stoppen-met-rokenbegeleider. Vaak kun je hiervoor terecht bij je huisarts of praktijkondersteuner, of een ander adres bij jou in de buurt.
Nicotinevervangers
Nicotinevervangers zijn middelen die nicotine afgeven waardoor je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. Je kunt ze kopen bij de drogist of de apotheek.
Deze middelen zijn er in verschillende vormen: kauwgom, zuigtabletten, inhalers en pleisters. Hiermee kun je de nicotineverslaving in je lichaam langzaam afbouwen. Nicotinevervangers zijn er in verschillende doseringen.
NB: nicotinevervangers worden door de verzekeraar vergoed als je ze gebruikt in combinatie met begeleiding door een stoppen-met-rokencoach. Bovendien zijn ze in dat geval effectiever dan zonder begeleiding.
Hoe werken nicotinevervangers?
Nicotinekauwgom werkt snel, maar kort. Je gebruikt het anders dan gewone kauwgom. Voordat je de kauwgom gebruikt, mag je een kwartier niet eten of drinken. Nicotinekauwgom gebruik je op het moment dat je trek krijgt in een sigaret. Je begint met langzaam kauwen tot de smaak na 10 tot 15 seconden sterk is. Je kunt blijven kauwen totdat de smaak verdwenen is. Door de kauwgom tussen je kiezen en je wang te houden, neemt het slijmvlies de nicotine op. Wissel dit gedurende een half uur af met kauwen.
Een nicotinepleister plak je ’s ochtends op je bovenarm, buik, rug of heup. Voor het slapengaan verwijder je hem weer. De huid moet droog zijn en bij voorkeur onbehaard. Het beste kun je de pleister steeds op een andere plaats plakken; pas na vijf dagen mag hij weer op dezelfde plaats.
Kauwgom en pleisters hebben een verschillend effect. Pleisters geven regelmatig nicotine af, terwijl kauwgom wat meer pieken en dalen geeft.
Medicijnen via de huisarts
Heb je, ondanks de ondersteuning door Stoptober en het gebruik van nicotinevervangers, behoefte aan meer ondersteuning? Je huisarts kan je dan een medicijn voorschrijven, en met dat recept ga je naar de apotheek. Ook kun je terecht andere gespecialiseerde professionals en organisaties. De beste begeleiding bij jou in de buurt vind je hier.
Veel ziekenhuizen hebben een rookstoppoli. Hier krijg je professionele begeleiding tot een jaar na je stopdatum. Bij sommige poli’s kun je zonder verwijzing binnenlopen. Heb je erg veel moeite met stoppen, dan kun bij een instelling voor verslavingszorg terecht.
Landelijke aanbieders van aanvullende begeleiding
SineFuma (076-8895195) biedt telefonische ondersteuning, persoonlijke coaching en een stoppen-met-rokencursus in verschillende plaatsen in Nederland. SineFuma heeft ook een specifiek aanbod voor zwangere vrouwen.
SmokeFree (088-5800067) biedt individuele begeleiding bij telefonische coaching en groepscoaching. Speciaal programma voor zwangeren, mensen met een zwangerschapswens, ouders en jongeren tot 18 jaar. Voor bedrijven, organisaties en instellingen verzorgt SmokeFree motivatie workshops voor werknemers en op scholen en opleidingsinstituten voor leerkrachten, leerlingen en studenten.
Momentum Training & Coaching (06-54357575) geeft begeleiding (groepstraining) bij onder meer stoppen met roken.
WeQuit (085-1124367) biedt individuele telefonische begeleiding of groepstrajecten op basis van videogesprekken. Een traject bestaat uit een intake en zes sessies en mensen kunnen daarna een jaar lang nazorg krijgen in de vorm van wekelijkse open online groepen onder begeleiding van een psycholoog. Sessies vinden overdag of ’s avonds plaats en onze behandelaars spreken verschillende talen (oa Nederlands, Engels en Marokkaans / Arabisch).
Luchtsignaal (088-7867770) biedt telefonische coaching, groepsbegeleiding en een online zelfhulpprogramma met blogs, forums en chat.
Medipro (088-7867799) biedt persoonlijke coaching (Medipro heeft behandelcentra door het hele land) en telefonische coaching.
Psymind (06-22202549) biedt telefonische coaching, groepstraining, leefstijltraining en coaching aan zwangeren. Dit geldt voor particulieren, GGZ-organisaties en bedrijven.
Rookvrij en Fitter (085-0608010) wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars m.u.v. DSW. De stoppen-met-roken coaches ondersteunen je om rookvrij te worden. Daarnaast helpen de coaches je om fitter te worden en meer te bewegen. Want als je meer beweegt dan heb je minder last van ontwenningsverschijnselen, drang naar sigaretten en kom je minder aan (of val je zelfs af!).