Beginnen met Vapen was jouw keuze. Stoppen is dat ook.
Of je een vape opsteekt of niet, je zou denken dat het je eigen keuze is. Toch blijkt die keuze minder vrij dan je denkt, want net als bij roken doet de tabaksindustrie er alles aan om je verslaafd te maken. En net als bij roken zijn de gevolgen voor later vaak niet te overzien.
Veel jongeren denken dat vapen een persoonlijke keuze is, net zoals je zelf bepaalt welke kleding je draagt of wat er op je playlist staat. Het idee dat je zelf de controle hebt en je eigen beslissingen kunt maken, geeft een gevoel van vrijheid, maar in dit geval is dat een schijnvrijheid.
Verborgen agenda
Wat veel jongeren niet weten, is dat de tabaksindustrie van vapes/e-sigaretten er een verborgen agenda op nahoudt. Met zoete smaken, trendy designs en hippe marketingcampagnes richten ze zich specifiek op de jongere doelgroep. Alles om vapen zo aantrekkelijk mogelijk te maken en jou zo vroeg en zo lang mogelijk aan zich te binden.
Verslavend stofje
Net als sigaretten bevatten veel vapes nicotine. Dit stofje is zeer verslavend en zorgt ervoor dat je lichaam steeds verlangt naar meer. Nicotine maakt het moeilijk om te stoppen. Als je er eenmaal aan gewend bent, kun je al snel niet meer zonder.
Gezondheidsrisico’s
Vapen wordt gepresenteerd als een gezonder alternatief voor roken. Het idee is aantrekkelijk, maar de werkelijkheid is anders. Hoewel de effecten op de langere termijn nog onbekend zijn, weten we nu al dat vapes schadelijke stoffen bevatten die je longen, hart, en zelfs je hersenen kunnen beschadigen. Als je jong bent, denk je niet snel na over de gevolgen voor later, maar misschien zou je dat als vaper juist wel moeten doen.
Sociale druk
Als je een vape opsteekt, doe je dat niet zomaar. Misschien vind je het lekker, maar de kans is groter dat je vapet om erbij te horen. Vapen wordt vaak gezien als een sociale activiteit, als iets wat je samen met vrienden doet. De druk om erbij te horen kan ervoor zorgen dat je begint met vapen, zelfs als je er eerst niets van moest hebben.
Psychologische impact
Vapen mag dan beginnen als een sociale activiteit, maar als je eraan verslaafd raakt, is het allesbehalve sociaal. Want naast fysieke gevolgen heeft vapen ook een psychologische impact. De constante behoefte aan nicotine kan leiden tot stress en zelfs paniek als je een keer niet kunt vapen. Door nicotinestress kun je buiten jezelf raken, en dat kan je dagelijkse leven en je relaties negatief beïnvloeden.
Hoe trap je niet in die val?
Wees je bewust van de tactieken die de tabaksindustrie gebruikt om je verslaafd te maken en informeer jezelf over de risico’s van vapen. Praat erover met vrienden, familie en leraren, bespreek het met je huisarts, of vraag eens een ex-roker naar zijn of haar ervaring. De beste manier om jezelf te beschermen, is jezelf goed te informeren en niet zomaar toe te geven aan druk van anderen.
Probeer maar eens te stoppen
Vapen is schadelijk voor je gezondheid, kost de hoofdprijs, en zorgt ervoor dat je over de hele linie minder goed presteert. Op allerlei vlakken: mentaal, fysiek, ja, ook seksueel. En nóg een goede reden om nooit met vapen te beginnen, is dat het echt moeilijk kan zijn om er weer mee te stoppen. Van een nicotineverslaving kom je echt niet zo makkelijk af. Net als bij stoppen met roken van sigaretten komt het aan op wilskracht en veel doorzettingsvermogen om die vape voorgoed te laten liggen. Vaak kost het ook veel pogingen om echt los te komen van je verslaving.
Alle support die je nodig hebt
Wat helpt om succesvol te stoppen, is support van de mensen om je heen. En dat is nou precies waar Stoptober om draait. Al tien jaar organiseren we de grootste stoppoging van Nederland: met tienduizenden mensen tegelijk 28 dagen niet roken in oktober. Stoptober helpt rokers succesvol te stoppen. Dus ook vapers zijn welkom om mee te doen! Vapen is geen keuze, maar stoppen is dat zeker. Als het je 28 dagen lukt om niet te vapen, heb je meteen vijf keer meer kans om het ook vol te houden! Download de gratis Stoptober-app en maak gebruik van alle gratis steun van Stoptober. Doe ook mee!